Acrebond a.s.
Zpět do seznamu článků

Nejlepší investice v roce 2021

24.2.2021

Loňský rok byl nejen ve světě investic nezvykle bouřlivým obdobím. Akciové trhy po prudkém jarním propadu zamířily strmě výše, podobným vývojem si přitom prošla i většina dalších rizikových aktiv. Investoři se tak v současnosti ocitají v nelehkém prostředí, kdy je velká část tradičních nástrojů poměrně drahých a do budoucna nenabízí příliš vysoké očekávané výnosy. Výjimky se však naštěstí najdou. Jaké jsou tedy nejlepší investice v roce 2021?

Češi tradičně nejsou k investování příliš otevření a většinu svých úspor nechávají doslova ležet ladem na bankovních účtech. Ty přitom v současnosti nesou prakticky nulové výnosy, o jakémkoliv zhodnocení tedy nemůže být řeč. Důvodem je velmi uvolněná měnová politika centrálních bank, které stlačily úrokové sazby na nulu. Po výnosech je tedy nutné poohlédnout se jinde.

Tradičním útočištěm investorů hledajících vysoké zhodnocení bývá akciový trh. Ten dlouhodobě přináší výnos okolo 6-9 % ročně, nicméně s velkou kolísavostí. I při investici na dobu 5 let nelze vyloučit, že výsledkem celého snažení bude ztráta. Zejména v rámci současného prostředí na trzích, kdy akcie výrazně vzrostly a pohybují se okolo historických maxim, nehledě na složitý vývoj v reálné ekonomice. Ocenění akcií je nyní vysoké, kvůli čemuž lze očekávat nižší výnosy než dříve. Sázka na akcie je tak vhodná pouze pro velmi dynamické investory, kteří mají navíc dlouhodobý horizont.

Vývoj hlavního amerického akciového indexu S&P 500 za posledních 5 let, zdroj: tradingview.com

Vývoj hlavního amerického akciového indexu S&P 500 za posledních 5 let, zdroj: tradingview.com

Další oblíbenou třídou aktiv jsou dluhopisy, situace na bezpečných cenných papírech vydaných vládami rozvinutých zemí je však podobná jako na bankovních účtech. Výnosy jsou extrémně nízké. Některé dluhopisy jsou dokonce tak drahé, že se obchodují se záporným výnosem do splatnosti. Ano, čtete správně, například investoři jsou aktuálně ochotni platit Německu za to, že zemi půjčí své peníze. Jde o absurdní situaci způsobenou aktivitami centrálních bank, které státní dluhopisy ve velkém nakupují.

Z investičního pohledu nabízejí lepší příležitost korporátní dluhopisy. Cenné papíry vydané domácími firmami přinášejí úrok zpravidla okolo 4-7 % ročně. Oproti akciím či většině dalších možností jde navíc o velmi dobře předvídatelný cenný papír s jasně srozumitelnými parametry. Rozhodně se však vyplatí věnovat výběru vhodného dluhopisu určitý čas. Zejména je vhodné zaměřit se na společnosti, které za peníze z dluhopisů nakupují reálná aktiva, zejména nemovitosti. Ty je v případě potíží možné prodat a uspokojit závazky vůči dluhopisovým investorům.

Do světa investic se v poslední době pouští čím dál více Čechů

Do světa investic se v poslední době pouští čím dál více Čechů

Populární příležitostí mezi movitými Čechy jsou investice do nemovitostí. Ty nabízejí nejen stabilní nájemní výnos, ale i nárůst hodnoty v čase. Navíc jde o investici, na kterou si lze sáhnout, což je výhodou zejména z psychologického hlediska. Bohužel většina drobných investorů si přímý nákup nemovitosti kvůli vysoké pořizovací ceně dovolit nemůže. Pro ně naštěstí existuje cesta prostřednictvím fondů a realitních dluhopisů.

Populární investicí zůstává i zlato, jeho problémem je však fakt, že nenese na rozdíl od akcií, dluhopisů či nemovitostí žádný výnos. Jde tak jen o spekulaci na to, že ho investor prodá v budoucnu někomu jinému za vyšší cenu. Existují i další exotičtější investiční příležitosti, jako například sběratelské předměty či kryptoměny. V tomto případě však jde o vysoce specializovanou oblast vhodnou jen pro zkušené investory s hlubšími znalostmi v oboru.

Jako optimální se tak jeví pro většinu drobných investorů rozložit portfolio do více příležitostí, ostatně už staré přísloví říká „nedávej všechna vajíčka do jednoho košíku“. Výrazná část prostředků by však vzhledem k aktuální situaci měla být uložena v nemovitostech, do kterých se kvůli snížení rizika nabízí investovat prostřednictvím realitních dluhopisů. Ty nabízejí stabilní a předvídatelné výnosy, navíc zajištěné reálným majetkem. Díky nízké minimální investici je navíc tato forma zhodnocení úspor vhodná nejen pro movité investory, ale i širší veřejnost.

Zpět do seznamu článků