Acrebond a.s.
Zpět do seznamu článků

Proč se zajímat o realitní dluhopisy?

21.1.2021

Na domácím trhu se v posledních letech objevují ve větším množství nabídky na úpis firemních dluhopisů. Společnosti je vydávají na financování nejrůznějších příležitostí, od rozšíření výrobního závodu přes nemovitostní development až po obskurní záležitosti jako je těžba kryptoměn. Jak však zvolit ten správný?

Investoři by měli mezi jednotlivými dluhopisy pečlivě vybírat a zaměřit se na společnosti působící především v defenzivních sektorech. Mezi nejstabilnější odvětví investic bezesporu patří nemovitosti. To ostatně potvrdil i vývoj na finančním trhu v souvislosti s pandemií. Zatímco akcie reagovaly na zprávy o šíření koronaviru hlubokými poklesy, ceny nemovitostí zůstávají stabilní. V některých regionech dokonce pokračují v růstu.

Nic přitom nenaznačuje, že by se tento trend měl v budoucnu změnit. Zájem o hypotéky trhá rekordy a realitní kanceláře hlásí velmi solidní poptávku veřejnosti po vlastním bydlení. K tomu se přidává i aktivita investorů, kteří v nemovitostech vidí potenciál stabilního dlouhodobého zhodnocení. Tento trend je navíc ještě umocněn prostředím nízkých úrokových sazeb, které nás podle současných výhledů jen tak neopustí.

Právě realitní dluhopisy tak mohou být pro příští roky trefou do černého. Za bezpečnější lze přitom považovat cenné papíry vydávané za účelem nákupu fungujících investičních nemovitostí před developerskými projekty, při jejichž výstavbě může dojít k celé řadě komplikací.

Reality - jedno z nejstabilnějších odvětví investic. Reality - jedno z nejstabilnějších odvětví investic.

Drobní investoři na dluhopisech realitních společností oceňují především možnost získat stabilní a předvídatelný výnos. Navíc bez starostí s hledáním vhodného nájemce, řešením oprav či vymáháním dlužného nájemného. Díky dluhopisům lze současně zprostředkovaně investovat na realitním trhu i nižší částky v řádu desítek či stovek tisíc korun. S takovou sumou je individuální nákup atraktivní nemovitosti prakticky nemožný.

V rámci dluhopisu je navíc investice rozložena mezi více fungujících projektů, čímž dochází ke snížení rizika. Ve finále tak pro většinu menších a středně velkých investorů vede zajímavější cesta k nemovitostem právě skrze firemní dluhopisy, a to i z pohledu možného zhodnocení.

Dosažení nájemního výnosu nad 5 % ročně je totiž v řadě lokalit složité, a kromě nemalé časové investice vyžaduje i potřebné zkušenosti. Prostřednictvím dluhopisů se zároveň může investor dostat i k nemovitostem s cenovkou v řádu desítek až stovek milionů korun, které nabízejí potenciál stabilnějšího zhodnocení.

Realitní dluhopisy tak jsou pro příští roky zajímavou investicí, která stojí na pevných základech. V rámci relativně konzervativních příležitostí nabízí atraktivní zhodnocení, díky zapojení expertů s dlouholetou působností v oboru navíc i s omezeným rizikem.

Zpět do seznamu článků